Rots & Water

Rots & Water is psycho-fysieke weerbaarheidstraining. Door middel van lichamelijke oefeningen leren kinderen en jong volwassen fysieke, mentale en sociale vaardigheden. Deze training is geschikt voor jongens en meisjes in de leeftijd van zes tot en met achttien jaar.

De basis van Rots & Water begint bij het gronden en centreren. Door middel van deze twee technieken is het makkelijker om na te denken en vervolgens keuzes te maken tussen je Rots of Water houding. Als je met beide voeten stevig en rustig op de grond staat (gegrond) en met de adem laag in de buik (gecentreerd) sta je in de basishouding.

Vanuit de basishouding wordt de keuze gemaakt tussen zich onafhankelijk op te stellen en eigen keuzes te maken (Rots) of samen te werken en samen te leven (Water). Afhankelijk van de situatie zal voor een Rotshouding of Waterhouding gekozen worden.

De Rotshouding leert de kinderen op zichzelf te vertrouwen en een eigen weg te durven kiezen. Ze kunnen de keuze maken om zich niks van iemand anders aan te trekken. Dit kan hun helpen om goed om te gaan met bijvoorbeeld: groepsdruk en pesterijen.

De Waterhouding leert de kinderen rustig en vol zelfvertrouwen te zijn. Ze weten wat ze zelf willen, maar luisteren ook naar wat de anderen vinden. Ze hoeven niet altijd hun gelijk te halen. Bij de Waterhouding staan de mening van de ander, vriendschap, verbondenheid en communicatie centraal.

Tijdens de trainingen komen de volgende thema’s aan bod:

Ademkracht
Concentratie / Focussen
Gronden / Sterk staan
Wat is de Rotshouding? / Wat is de Waterhouding?
Pesten / Groepsdruk
Op jezelf leren vertrouwen
Lichaamstaal / Wat straal ik uit?
Grenzen aanvoelen / Grenzen aangeven
Jezelf laten horen
Wat zijn jouw kwaliteiten?
Deze training verzorg ik op scholen (basis, middelbare, in het MBO) en ook particulier. Informeer naar de mogelijkheden voor u.

Rots en Water is ontwikkeld na de constatering dat jongeren steeds meer moeite blijken te hebben aansluiting te vinden in het huidige onderwijs en het verwerven van een plaats in de maatschappij. Respect is een belangrijk punt in de training en komt iedere les terug.

Het betekent voor mij: openstaan voor het anders zijn, gelijkwaardigheid, beleefdheid, waarderen van verschillen, een ander behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden en soms de ander behandelen zoals de ander behandeld wil worden. Met het geven van deze trainingen bereiken we o.a. de volgende doelen:

  • de opvliegerige jongeren te laten nadenken over welke alternatieven hij / zij hebben.
  • de stillere leerlingen zelfvertrouwen geven zodat zij hun grenzen (eerder) aangeven.
  • de leerlingen laten oefenen met het omgaan met pestgedrag (hoe te negeren).
  • de jongeren laten inzien dat je samen sterk(er) staat.
  • de jongeren leren dat het kiezen van je eigen pad niet altijd het makkelijkste maar wel het beste voor je is.

Op scholen draagt deze training bij aan een positieve groepsdynamiek.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige trainingen van Self As Team?
Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief (je kunt je op elk moment weer afmelden).